Doktertje spelen met de Apple Watch

Als Apple een nieuw product op de markt brengt is dat groot nieuws. Zo ook bij de Amerikaanse introductie van de Apple Watch begin april. Hoewel het slimme horloge van Apple pas vanaf juni in Nederland beschikbaar is, wordt er al veel over geschreven. En niet alle kritieken zijn lovend. Er wordt beweerd dat de Apple Watch een lomp en duur apparaat is met een slechte batterij. Maar wat zou het apparaat kunnen betekenen voor uw gezondheid en toepassing in de zorg?

De Apple Watch is geen gewoon horloge

De naam Apple Watch is misleidend. Het stukje techniek voor om de pols is namelijk veel meer dan een horloge of kleine telefoon. Volgens Apple maakt het een totaal nieuwe manier van communiceren mogelijk. Zo kan je de aandacht trekken van andere horlogegebruikers met een simpele tik op het toestel en er zoiets persoonlijks mee delen als je eigen hartslag. Het horloge kan zelfs de hulp van anderen inroepen wanneer je daar zelf niet meer toe in staat bent.

De techniek

Het hart van het horloge wordt gevormd door een slimme chip met veel functies. Daarnaast bevat het een geavanceerde gyroscoop om zelfs de kleinste lichaamsbewegingen waar te nemen. Aan de achterzijde van de horlogekast bevinden zich vier sensoren die met behulp van uv-licht de hartslag van de drager meten. Via de GPS-locator van de iPhone weet het horloge altijd en overal waar het zich bevindt.


Achterzijde van de Apple Watch

Gezondheidsmeter en medicijnenhulp

De hiervoor genoemde functies maken de Apple Watch tot een van de meest geavanceerde gezondheidsmeters in zijn soort. Het kan exact bijhouden waar en hoe vaak iemand beweegt, wat voor invloed dit heeft op zijn hartslag en of dit afwijkt van het normale patroon. En Apple heeft daarnaast al een aantal apps klaar staan die de drager aanmoedigt meer te bewegen en gezonder te leven. En als het moet slaat het horloge alarm als medicijnen niet op tijd worden ingenomen.

Personenalarmering en dwaaldetectie

Anders dan bij veel andere slimme bewegingsmeters, staat de Apple Watch continu in verbinding met de telefoon. Dit stelt het apparaat in staat om bij een onverwachte afwijking van de lichaamsactiviteit direct familie, vrienden of zorgverleners te alarmeren. Bijvoorbeeld bij een val in huis, maar ook als de drager is verdwaald. Daarmee zou het horloge wel eens dure oplossingen overbodig kunnen maken, zoals persoonsalarmering en dwaaldetectie voor patiënten met vergeetachtigheid. Diensten die nu vaak in abonnementsvorm worden aangeboden.

 

De Apple Watch is aanpasbaar in tientallen designs

Uiterlijk

Apple Watch-bezitter hoeft zich geen zorgen te maken dat anderen hem door het dragen van het apparaat zielig, oud of krakkemikkig vinden. Het horlogescherm is volledig aanpasbaar aan ieders eigen smaak. Daarnaast is het apparaat verkrijgbaar in een keur van stijlen, met inbegrip van een klassiek lederen ontwerp, een roestvrijstalen schakelarmband of voor de sportieveling, een zweet-resistente sportband gemaakt van duurzaam plastic. Voor een zorgproduct is dit baanbrekend.

Conclusie

De eerste recensies over de Apple Watch schetsen een beeld dat het horloge nog niet af is. De batterij loopt te snel leeg en veel logische functies ontbreken nog. Wellicht is dat in de eerste versies van de Apple Watch ook zo. Onze indruk op basis van de beschrijvingen is dat de Apple Watch veel potentie heeft als hulpmiddel voor het verbeteren van de persoonlijke gezondheid van jong en oud. Daarnaast kan het product wel eens een doorslaggevende rol spelen in de verdere ontwikkeling van zelfregie en het langer zelfstandig thuiswonen van senioren. Niet alleen vanwege de functies van het apparaat, maar juist ook omdat het horloge in vorm zo sterk verschilt van de huidige hulpmiddelen in de zorg. En dat kan wel eens doorslaggevend zijn in het succes van de Apple Watch.

 

De Apple Watch wordt vanaf juni in Nederland verwacht. Prijzen zijn vanaf 399 euro voor een standaard model tot 18.000 euro voor een exemplaar van 18-karaats goud. Ook moet u in het bezit zijn van een iPhone om gebruik te kunnen maken van de Apple Watch.

 

Dit artikel schreef ik voor Thuiscomfort.nl, het inspiratieplatform van Technische Unie.