Facebook en de overtreffende trap van Web2.0?

In Nederland worden Second Life en Twitter mijn inziens overschat, echter online social network Facebook krijgt minder aandacht dan het verdient.

FacebookFacebook is een online social network, vergelijkbaar met Hyves, dat met name in de VS grote populariteit geniet onder studenten. De naam is afgeleid van smoelenboek, het boek op universiteiten waarin alle  studenten per jaargang worden geportretteerd. Facebook is de nummer twee in Amerika en groeit vele malen sneller dan de nr 1. MySpace. Inmiddels maken steeds meer 50 plussers ook gebruik van Facebook.

Waarom verdient Facebook in Nederland meer aandacht? Niet omdat ik verwacht dat Facebook binnenkort de positie van Hyves overneemt. Daarvoor heeft Hyves inmiddels voldoende kritische massa. Maar de manier waarop zij haar gebruikers betrekt in de ontwikkeling van het platform zelf is bijzonder.

Facebook daagt programmeurs uit widgets te maken en geeft hen de mogelijkheid daar zelf geld aan te verdienen! Bijvoorbeeld door de inkomsten van Google Adsense. Dat is een heel ander business model dan MySpace en Hyves hanteren. Daar zijn de inkomsten primair voor de aandeelhouders. Een overtreffende trap van Web 2.0?

Het aantal nieuwe door gebruikers ontwikkelde applicaties op Facebook groeit dan ook explosief. En dat maakt het netwerk interessant. Het ontwikkelt zich continu en dat wordt op geen enkele wijze belemmerd. Het enige probleem nu is nog het verdienmodel voor de eigenaren zelf. Maar dat kan altijd nog. Immers Google is ook zo begonnen.

Over Google gesproken, Facebook lijkt me een mooie overnamekandidaat voor de online mediagigant. 

1 –> Lees ik net dat Microsoft interesse heeft in Facebook!

2 –> Lees ik op Emerce dat Hyves ook opener wordt (( in de toekomst)). Kortom een niet meer te stoppen trend die enorm veel mogelijkheden biedt.