Marketingbril geblocked in China

Marketingbril.nl wordt geblokkeerd door de Chinese overheid. Dit is te zien op greatfirewallofchina.org. Mij verbaast het niet. Negen jaar geleden maakte ik al in China een staaltje censuur/volksverlakkerij mee. Of is dat gewoon marketing-communicatie uit de oude communistische doos?Ik was in 1998 met mijn vader met een georganiseerde reis in Peking. Dat kon toen alleen nog onder begeleiding van iemand van het “Bureau van Toerisme”. De Chinese official had een verassing voor ons. We mochten een officieel oogstfeest meemaken iets buiten Peking. Dat leek ons wel wat.

Aangezien we enige vertraging hadden opgelopen, reed onze bus met een noodgang en onder politie-escorte naar het betreffende dorpje. We belandden midden in een traditioneel communistisch feest, waarvan wij de beelden alleen uit het Oostblok of Noord Korea kenden. Iedereen in vol ornaat, strak georkestreerde dansende tienermeisjes en formele speeches door diverse hoogwaardigheidsbekleders.

Al snel bleek dat wij daar niet voor niets waren. Wij, een gemêleerde groep Europeanen, waren het ideale decor voor een stukje Maoïstische volksverlakkerij. Gevolgd door een televisieploeg werden we naar een boomgaard gebracht. Onze gidsen dirigeerden ons naar een groep bomen die vol hingen met rijpe perziken. De cameraman selecteerde de meest blonde jonge vrouw uit ons gezelschap om de perziken te proeven. Met een goed gevoel voor drama toonde ze de camera hoe lekker de perzik was.

Ik liep even weg van de menigte en controleerde wat andere bomen in dezelfde boomgaard. Daar waren de perziken helemaal niet rijp. Toen een Chinese official mij ontdekte, werd ik al snel naar ons reisgezelschap teruggebracht. Ik zag dat de rijpe perziken niet spontaan waren gegroeid, maar door de Chinezen zelf in de bomen waren gehangen.

Bijna tien jaar en een industriële revolutie later, blijkt het nog steeds niet goed gesteld met de persvrijheid in China. Als je ziet dat zelfs marketingbril.nl door de Chinese overheid wordt geblokkeerd, dan weet je dat de situatie nog niet is verbeterd. Ik zou zeggen blokkeer de Olympische spelen van volgend jaar dan ook maar…