Crowdsoursing en de levenscylus van zoektermen

Het is†vaak moeilijk om een†goede zoekterm te vinden waarmee†je in een keer†een groep van artikelen over hetzelfde onderwerp kan vinden. Snel†zijn de zoekwoorden te generiek, wat leidt tot†te veel en ongericht resultaat. Een combinatie van zoekwoorden lijkt dan de oplossing, maar ook dat is in de meeste†zoekmachines nog steeds puzzelen.

In enkele gevallen werkt een†zoekwoord tijdelijk heel goed. Neem†bijvoorbeeld†”Web2.0″. In 2004 verscheen de term voor het eerst op internet, naar aanleiding van de†O’Reilly Media Web 2.0 conference.†Vanaf dat moment werd†er steeds meer over het onderwerp†gepubliceerd en stond de zoekterm garant voor interessante artikelen en weblogs.

In de loop van 2005 werd de zoekterm “Web2.0″†bij een groter†publiek populair. Dit zorgde voor een†grotere stroom aan artikelen, maar zorgde er ook voor dat steeds meer commerciŽle partijen en volgers de zoekterm gingen gebruiken. Een zoekterm uit de zoektermen top 1000 staat immers garant voor een grote hoeveelheid sitebezoek. Inmiddels levert†”Web2.0″†in Google†een brei op aan commerciŽle artikelen en websites van matige kwaliteit.

Door zijn populariteit is†”Web2.0″ als zoekterm als het ware vanzelf gedevalueerd en heeft de zoekterm het einde van zijn levencylus bereikt. Dit overkomt meer termen, zoals†”Online Social Media” en “User Generated Content”.

Als je de redenatie omdraait, zou je op deze manier ook trends†kunnen signaleren.†Een zoekterm die nu mooi resultaat oplevert is bijvoorbeeld “Crowdsourcing”. De term werd vorig jaar voor het eerst gebruikt door Jeff Howe in†Juni, 2006 in Wired Magazine†en beschrijft het gebruik van klanten bij het ontwikkelen van†producten en diensten door bedrijven. De zoekterm levert een interessante stroom aan artikelen op en werkt een stuk beter dan andere zoektermen.†

De†Google Trends grafiek hieronder geeft de populariteit van de zoekterm “Web2.0″ en het aantal nieuwsberichten over dit onderwerp weer. Als je dit vergelijkt met de grafiek van†de term†”Crowdsourcing” zie je overeenkomsten.†”Crowdsourcing” zit echter aan†het begin van zijn levenscyclus.†”Web2.0″ is als zelfstandige zoekterm inmiddels nauwelijk bruikbaar.†

Web 2.0

Google Trends

Crowdsourcing

Google Trends